4.

„Anđelče Nensi“A NĐELČE NENSI je najpoznatiji i najčitaniji roman Kodjoa Vangorskog. (Prevod sa engleskog originala „Angelface Nancy“ uradio je sâm autor.)

Taj roman je prva knjiga opsežne „Afričke Tilogije“, najsveobuhvatnijeg književnog prikaza života u Africi koji se do sada pojavio u svetskoj literaturi! Po objavljivanju u Akri gde je početkom ovog veka izlazio u nastavcima, Anđelče Nensi je postao kultni roman u anglofonskoj Zapadnoj Africi.

To je roman o sazrevanju izuzetno bistre, prelepe i talentovane devojčice koja je prinuđena da se potpuno sama probija kroz život.

Još kao dete Nensi je shvatila da su vera, ljubav i nada svedeni na licemerje, seks i novac. Da bi se odbranila od te grube stvarnosti, Nensi razvija složeni odnos prema istini. Ona filtrira stvarnost i izgrađuje sistem zabluda o samoj sebi. U potrazi za emotivnim osloncem ona su upušta u turbulentnu vezu za 40 godina starijim Britancem, penzionisanim majorom, Manfredom Adamom, ali u isto vreme nalazi ravnotežu u bajkovitoj zaljubljenosti u svog vršnjaka, futbalera Atu.

33.

Nensino okruženje 1

Nensino okruženje 2

Nensino okruženje 3

Nensino okruženje 4

33.

Nensino okruženje 1

Nensino okruženje 2

Nensino okruženje 3

Nensino okruženje 4

Nensino okruženje 5.

Počinje tropska oluja.

Kako odrasta, Nensi gura svoj život u sve teža iskušenja. Pošto nije zadovoljna sa te dve, nedovoljno lukrativne „ljubavne“ veze i kako bi „osvojila“ i trećeg ljubavnika, pribegava ritualu crne magije. Taj treći je političar u usponu, prebogati Fredi Ahriman-Secikesa. Izgubljena između stvarnosti i svojih interpretacija stvarnosti, a u pogrešnom uverenju da joj jedino novac može obezbediti lični integritet i sreću, Nensi odlazi za London gde se prostituiše.

Anđelče Nesni bi verovatno svaki drugi pisac opisao kao negativnu ličnost. Međutim, kako ju je predstavio Kodjo Vangorski, ona je mnogo više od običnog prevrtljivog i lažljivog vrtiguza koju treba svi mi, kojima je građanski moral mio, da osudimo i da se na nju mrštimo. Nema čitaoca koji ne samo da nije mogao da je osudi, već ju je većina čitalaca iskreno zavolela i listom navijala za nju!

Inače, sudbina male, slatke Nensi prevazilazi Afriku. Ono što se dešava sa Nensi, moglo se desti i bilo kojoj drugoj devojčici u svetu.

- Roman opisuje skrivene veze između mešetarenja ljudskim težnjama, trgovine belim robljem i politike.

- Roman obiluje verističkim opisima života u afričkim slamovima gde je autor i sâm živeo punih šest godina – ispod granice siromaštva!

- ANĐELČE NENSI nema premca u svetskoj literaturi u opisivanju korišćenja „crne magije“ za postizanje ciljeva kako u ljubavnom, tako i u političkom životu.

- Ispričana je sa dobrom dozom humora; nekad zajedljivog – nekad razigranog.

- I pored svih užasa koja će Nensi samoj sebi prirediti, nema čitaoca koji se nije u nju zaljubio!

- ANĐELČE NENSI je „Pepeljuga“ unatraške!

Odlomak iz romanaRitual crne magije.
Nensi je ušla u svetilište.
Iznutra, svetilište je izgledalo znatno prostranije nego što se moglo zaključiti po spoljašnosti. Prednja prostorija je bila takoreći prazna; vazduh je bio zagušljiv, ali prohladan. Nensi je pogledala oko sebe i stresla se.
Naslonjena na prljav, od vlage izjedeni zid, dremala je neka čudivišno nakazna žena. Nensino prisustvo ju je trglo iz sna i žena je ustala. Nije bila viša od četiri stope. Ženino izobličeno lice bilo je pokvireno pramenovima prljave, sede kose. Jedno oko joj je nedostajalo, dok je ono drugo divljački buljilo iz obraza, pored skoro nepostojećeg nosa. Usne su joj bile pojedene nekom bolešću i otkrivale nejednake, pocrnele zube. Sa gađenjem Nensi je primetila da je umesto prstiju, žena imala samo tamno-crvene patrljke. Noge su joj bile toliko iskrivljene da, kada je nakaza pošla ka unutrašnjosti svetilišta, izgledalo je kao da jaši neko nevidljivo bure. Nensi se zgromila; jednog trenutka starica joj se učinila slika i prilika njene jadne „ćerke“ Asaribije.