5.

„Ispovest gospođice Kovalski“D ruga knjiga „Afričke Trilogije“, „ISPOVEST GOSPOĐICE KOVALSKI“ je prevod sa engleskog originala romana „THE KOVALSKI JOURNAL“ napisanog u Akri u vreme kada se, u isto vreme sa građanskim ratovima u nekoliko zemalja Zapadne Afrike, odvijao i krvavi među-etnički sukob u bivšoj Jugoslaviji.

Kodjo Vangorski je kroz toponomastiku lokaliteta u Africi želeo da poistoveti svu besmislenost i sav užas etničko-religijskih sukoba, bilo gde da se dešavaju. Pored međuetničke mržnje, koja je katalizator takvih sukoba, pisac na lukav način predstalja i ulogu velikih sila koje koriste međuetničku netrpeljivost da zadovolje svoje imperijalne interese.

Kroz svoju „ispovest“, junakinja romana, betonirana usedelica gospođica Aleks Kovalski, ambasador SAD u Mildenportu, šokirana ubistvom Predsednika države, ispreda svoja iskustva iz vremena kada je kao agent CIA bila poslata da odabere onu frakciju u zaraćenom Ebonilandu koja će najviše odgovarati interesima američke globalne politike. Aleks je pravdoljubiva, ali i priglupa osoba koja ne shvata suštinu svog zadatka i upada u raznorazne nesuvisle i pogibeljne situacije.

41.

Zapadno-afričko bespuće 3

Zapadno-afričko bespuće 4

41.

Zapadno-afričko bespuće 3

Zapadno-afričko bespuće 4

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Zapadno-afričko bespuće 1

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Zapadno-afričko bespuće 2

43.

Provincijski gradić.

44.

Deca vojnici.

Kroz svoju pripovest, ona meša svoje lične emotivne drame sa političkim finesama što čini roman izuzetno interesantnim i pikantim.

Roman obiluje dramatičnim detaljima kakve je i sam autor doživljavao kada je kao diplomata bio u operaciji spašavanja jugoslovenskih državljana koji su ostali zaglavljeni u borbama za Monroviju (Liberija).

Idilični opisi afričkih predela smenjuju se sa scenama besmislenog ubijanja i nasilja. Monstruozna scena „Ide – miš – po – polici ! Nosi – tikvu – na – guzici ...“ će sigurno ostati kao jedna od najuznemirujući stranica svetske literature! A zbog obilja humorističkih epizoda, roman „Ispovest gospođice Kovalski“ se može okarakterisati kao crna komedija sa pola miliona mrtvih i obavezan priručnik za buduće šefove država!

Najupadljivaja karakteristika tretmana ličnosti u romanima K. Vangorskog je odsustvo klasičnih negativaca. Umesto zlih karaktera, ima samo onih koji ne uspevaju da zadobiju dovoljno simpatija od strane čitalaca.

- Kao što je prva knjiga „Afričke Trilogije“, „ANĐELČE NENSI“, pružila nezaboravan opis života afričke sirotinje – tako druga knjiga, „ISPOVEST GOSPOĐICE KOVALSKI“, dočarava međunarodne intrige koje su od Afrike napravile pozornicu surovih međuetničkih sukoba i ratova!

Odlomak iz romanaSastanak rukovodilaca KGB i CIA.

Klagenfurt me uopšte nije imresionirao. Dosadan kao i Ljubljana. Barokne fasade; uske, kamenom popločane ulice; mnoštvo trgova i na svakom trgu spomenik nekakvoj bivšoj veličini. Srećom taksista nas je ubedio da posetimo mesto koje se zove Minimundus. Tvrdio je da je to naveća znamenitost grada – i imao je pravo!
Minimundus je prostrani park izvan Klagenfurta gde su podignute minijaturne replike najčuvenijih svetskih građevinskih čuda. Tadž Mahal, Ajfelova kula, Big Ben, grčki i ruski srednjevekovni manastiri! I naravno zgrada Ujedinjenih nacija sa svim onim jarbolima za zastave! Vozovi – igračke jurcaju ukrug, a najčuveniji brodovi koji su ikada plovili morima plutaju u jezercetu. Predivno mesto. Bilo bi još lepše da sam ga posetila u drugačijem društvu. Dejvid mi je pokvario zadovoljstvo. Uznemiren i razigran kao neko petogodišnje derište. Podsećao me je na Prudens.
Na kraju je čak ponudio da mi kupi šećernu vunu. To sam sa indignacijom odbila!